ERP..ALHAMDULILAH..
akhirnye dapt gak aku makan laksa terengganu setelah merayu-rayu kat mak aku pg td..haha
memandangkan ak yg nak sgt makan laksa ni,jd proses memasak mende alah ni dimonopoli 70% oleh diriku yg bergelar "achik yg sgt rajin menolong di dapur"..sebenarnye puan-puan(ckp ala2 chef wan)hahaha..nak masak ni bkn susah sgt pon..bahan die pon snang nk cari..
-laksa sgera
-santan
-ikan kembung
-kerisik(utk pengetahuan korang kerisik ni ak yg wat,dr kopek kelapa smpai la jd camni)
-bawang merah
-lada htam
-ulam-ulaman(suke ati korang la nk ltak ape)
cara memasak: ni utk kuah die la..
1.mula2 rebus ikan kembung..pastu buang tulang ikan n amek isi je..kalo amek tulang je mmg bodo la kan??hahahaha
2.tumbuk bawang merah n lada hitam skali..
3.pastu masuk bahan 1 dan 2 dalam santan n masak la kat atas dapur..jgn lupe ltak garam ye..nanti mertua ko rase xpsal2 xjd kawen..har3..
4.mase kuah tu menggelegak,masukkan kerisik plak..tu je..snang kan??
SELAMAT MENCUBE DAN SELAMAT BERAMAL!!
No comments:
Post a Comment